was successfully added to your cart.

Zet de toon

By 25 september 2014 Geen categorie

Het is dinsdagavond, geen opnames, mix sessie of master sessie. Wat nu? Nou daar wisten we wel raad mee!

Op dinsdag avond 16 september lieten we de vleugel eens flink onder handen nemen. De vleugel wordt altijd gestemd voor een opname maar heeft nog geen intonatie ondergaan.

IMG_3476-300x199 Zet de toonDe vleugel vertoonde naar onze mening al wat kleine eigenschappen wat ons begon te irriteren, denk aan een heel fel midden gedeelte en zo nu en dan een soort blikkerig geluid. Na wikken en wegen hadden we besloten om een telefoontje te wagen aan intoneer specialist en gecertificeerd Steinway technicus Mathijs Jongepier.

Rond 19:00 ging het spel beginnen. Eerst maar even goed stemmen, dit kan een beste klus zijn na de hevige luchtvochtigheid schommelingen die dit land heeft moeten doorstaan deze zomer.

Na een uur stemmen klonk de vleugel weer wat fijner in de oren maar bleven een aantal van deze eigenschappen over. Tijd om het beestje eens een goede APK te geven.

Mathijs ging op de vleugel spelen en merkte al snel hele kleine verschillen in de speelaard. Met een aantal stelschroeven wist hij het Renner mechaniek mooi vlak te krijgen. Nu komt het Precision Touch Design pas echt tot zijn recht!IMG_34611-300x199 Zet de toon

Vervolgens ging Mathijs bekijken is of de hamerkoppen allemaal regelmatig op de snaren terecht komen. Dit zorgt ervoor dat de energie die je in een toets steekt zo efficiënt mogelijk wordt doorgegeven aan de snaren. Als er een afwijking tevoorschijn kwam
ging hij met een soort vijl de hamerkop licht opschuren om deze regelmatig te maken.

 

Nu is het dan tijd voor het echte werk. Tijd voor de voor  intonatie. Daarvoor hebben Mathijs en ik het hele mechaniek uit de vleugel gehaald en op de  keukentafel geplaatst.

De hamerkoppen in de Henk Hupkes C-227 waren redelijk stug. Mathijs kon dit mooi vertellen:

IMG_3478 Zet de toon

“Hamerkoppen zijn af fabriek meestal als een soort golfbal, redelijk stug. Door de hamerkoppen aan de zijkanten te prikken met naalden (dus niet het slagvlak) wordt de hamerkop wat flexibeler. Meer als een tennisbal. Hierdoor krijg je een wat rondere toon en wat meer ondertonen in je noot.”

Na een flinke acupunctuur sessie voor de hamerkoppen werd het tijd om het mechaniek weer terug in de vleugel te plaatsen en de eind intonatie te doen. Met een krijtje noteerde hij op welke noten hij nog aanpassingen wilde doen en deed dit ontzettend snel!

De vleugel klinkt nu weer prachtig! kom een keer luisteren, of spelen!

Kijk ook voor meer informatie over Mathijs Jongepier op:

www.vapushtarapianoservice.nl

 

IMG_3463 Zet de toon

Leave a Reply

Loading...