was successfully added to your cart.

Voordat je de bestanden naar ons opstuurt voor een mix of mastering willen wij je wat tips meegeven. Laten we beginnen met het aanleveren van bestanden voor een mix sessie.

 

Mix Files:

Voordat je aan een opname begint is het handig om te weten wat voor een sound je zoekt voor je liedje. Als je dat weet kan je tijdens het opname process hier rekening mee houden, denk aan: microfoon plaatsing, gitaar en versterker keuze, demping van de drums en zorg dat je opnames niet clippen. Dit geldt ook voor elektronische muziek, probeer je sounds zo mooi mogelijk te maken in de instrumenten zelf.

Oke, dat was stap 1, valt mee toch?

Na het opname proces en of elektronische productie is het belangrijk dat je geen equalizers, compressie, reverbs of andere effecten op je sporen hebt staan. Het is voor ons het beste als wij met de “ruwe” opname werken. Heb je specifieke effecten die je in je mix/master wilt hebben stuur ons dan een stereo export met alle processing er op.

Dan wordt het tijd om de handel te gaan exporteren. Het makkelijkste is om ons je ProTools sessie te sturen. Gebruik je geen ProTools? Probeer dan alle sporen los te exporteren, dan hebben wij de meeste controle. Kick, Snare, Toms, Overheads, Gitaren alles los. De kwaliteit die je aan moet houden voor het exporteren is als volgt: 16bit/24bit en 44.1kHz/48kHz dit zijn de keuzes die het meest voor komen. Uiteraard kan je ons ook bestanden sturen met een hogere samplerate, denk aan bijvoorbeeld 96kHz of 192kHz. Daarin prefereren wij bestanden in .WAV formaat of .AIFF. Zorg bij het exporteren vanuit andere DAW’s dat de audio bestanden op dezelfde plek beginnen.

Zoals ik al eerder heb gezegd is de sound heel belangrijk, heb je een bepaald liedje die je een te gekke sound vindt hebben en het liefst die kant op wil met jouw sound? Stuur deze dan mee.

Dan ben je er klaar voor. Geef alle bestanden een geschikte naam en upload je bestanden. Stuur ons eventueel nog een mailtje met aantekeningen over je specifieke wensen.

Master Files:

Het aanleveren van bestanden voor een mastering is iets makkelijker dan voor een mix sessie. In de meeste gevallen gaat het hier namelijk over een stereo track. Toch wil ik even beginnen met stem mastering.

Voor een stem mastering kan je ons meerdere stereo-tracks opsturen. Dit wil zeggen dat je ze bijvoorbeeld per instrument kunt scheiden.

Bijvoorbeeld:

  • -Drums
  • -Bass
  • -Gitaren
  • -Piano
  • -Achtergrond Vocals
  • -Lead Vocal

Als je de instrumenten zo naar ons opstuurt kunnen wij de instrumenten nog een beetje meer de goede richting in sturen. Deze instrumenten moeten echter wel al gemixt zijn, met galm en andere effecten.

Nu komen we weer op een totaaltje, dit heeft dus eigenlijk te maken met zowel stem als stereo mastering. Probeer in de mix genoeg headroom te houden. Daarmee wil ik zeggen dat je de mix niet al keihard gaat maken en tegen de 0 dB aan gaat klappen. Probeer in je mix ongeveer 7 dB aan headroom over te houden, dit klinkt veel natuurlijker en kunnen wij de track uiteindelijk harder krijgen!

Voor mastering vragen wij naar hetzelfde bestandsformaat als bij mixing, .WAV of .AIFF. Ook is de kwaliteit hier weer belangrijk; 16bit/24bit en 44.1kHz/48kHz of met een hoge samplerate. Wij adviseren om de bestanden op dezelfde kwaliteit te sturen als waarop het opgenomen en gemixt is.

Vergeet ook niet om een referentie track mee te sturen!

 

Ik hoop dat dit een duidelijk verhaal is…. Als er nog vragen zijn, vraag die hier gerust dan zal ik een zo precies mogelijk antwoord geven!

 

Groetjes,

Jasper

Aan de slag met online mix & master:

150,00425,00Opties selecteren

Leave a Reply

Loading...